JAXA Repository / AIREX 未来へ続く、宙(そら)への英知

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タイトルChicken Egg White Lysozyme の立体構造安定性に及ぼす希土類塩添加効果
その他のタイトルEffect of Rare Earth Ions on Structural Stability of Chicken Egg White Lysozyme
著者(日)竹清, 貴浩; 池地, 庸平; 幡野, 尚宏; 吉村, 幸浩; 小泉, 俊雄
著者(英)Takekiyo, Takahiro; Ikeji, Youhei; Hatano, Naohiro; Yoshimura, Yukihiro; Koizumi, Toshio
著者所属(日)防衛大学校; 防衛大学校; 防衛大学校; 防衛大学校; 防衛大学校
著者所属(英)National Defense Academy; National Defense Academy; National Defense Academy; National Defense Academy; National Defense Academy
発行日2009-10-05
発行機関など防衛大学校
National Defense Academy
刊行物名防衛大学校理工学研究報告
Scientific and engineering reports of the National Defense Academy (Japanese)
47
1
開始ページ25
終了ページ30
刊行年月日2009-10-05
言語jpn
eng
抄録Effect of rare-earth ions (Ln(3+)) on structural change of chicken egg white lysozyme (CEWL) in aqueous solution have been investigated by Raman spectroscopy. Changes in specific Raman bands showed that light Ln(3+) ions mainly bind to the side chain (COO(-) group) of Asp and Glu residues. With decreasing ionic radius of Ln(3+) ion, the Ln(3+) ions penetrate in the interior of lysozyme and induce disruption of β-sheet structure and formation of α-helix structure. Thus, this means that the Ln(3+) ions have an ionic selectivity for structural stability of proteins.
内容記述形態: 図版あり
Physical characteristics: Original contains illustrations
キーワードRaman spectra; Rare earth ion; Structural stability; Lysozyme
資料種別Departmental Bulletin Paper
NASA分類Life Sciences (General)
ISSN0385-7301
NCIDAN00224173
SHI-NOAA1440213001
URIhttps://repository.exst.jaxa.jp/dspace/handle/a-is/16257


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