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タイトルThe effect of polishing fluid on the finishing performance of titanium alloy utilizing new lapping tape
その他のタイトル新しいラッピングテープを使ったチタン合金の研磨法の仕上がり特性に対する研磨液の効果
著者(日)北嶋 弘一; 友田 泰行; 岡山 勝弥; 大坪 宏誠
著者(英)Kitajima, Koichi; Tomoda, Hideyuki; Okayama, Katsuya; Otsubo, Hiromasa
著者所属(日)関西大学 工学部 機械工学科; ネオス 中央研究所; 関西大学 工学部 機械工学科; ネオス 中央研究所
著者所属(英)Kansai University Department of Mechanical Engineering, Faculty of Engineering; NEOS Co Ltd Central Research Laboratory; Kansai University Department of Mechanical Engineering, Faculty of Engineering; NEOS Co Ltd Central Research Laboratory
発行日1997-03-20
刊行物名Technology Reports of Kansai University
関西大学工学研究報告
39
開始ページ1
終了ページ11
刊行年月日1997-03-20
言語eng
抄録In this paper, a new polishing technique, using polishing fluid, for titanium alloy, which can be machined only with extreme difficulty, is outlined. Only two types of polishing fluids were used, one of the Emulsion type, and the other, of the Soluble type. By changing the composition of the two types of polishing fluid, their polishing performance (surface roughness, tangential polishing force and SEM (Scanning Electron Microscope) observation) was evaluated for a titanium alloy. It was found that the introduction of 'sulfurized fatty acid' into the polishing fluids greatly improved the finishing of the titanium alloy.
本報告では機械仕上げが極めて難しいチタン合金に対して、ラッピングテープと研磨液を使った新しい研磨法の概要を述べた。エマルション型とSoluble型の2種類の研磨液のみを用いた。研磨液の組成を変えて、研磨特性(表面粗さ、接線研磨力、SEM(走査電子顕微鏡)観察)を評価した。研磨液に「硫化脂肪酸」を加えるとチタン合金の仕上がりを大幅に改善した。
キーワードtitanium alloy; polishing method; lapping tape; polishing fluid; finishing performance; sulfurized fatty acid; surface roughness; polishing condition; チタン合金; 研磨法; ラッピングテープ; 研磨液; 仕上がり特性; 硫化脂肪酸; 表面粗さ; 研磨条件
資料種別Technical Report
ISSN0453-2198
SHI-NOAA0000975001
URIhttps://repository.exst.jaxa.jp/dspace/handle/a-is/55508


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